ΑΒΡΑΑΜ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

( 1921 - 1998 )

 

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1921 στην Ανδριανούπολη. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Καλαμάτα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 ήρθε στην Αθήνα. Εδώ θα μαθητεύσει κοντά στον αξέχαστο Χαρίδημο και του Μανωλόπουλο.

Έδειξε από μικρό παιδί το ξεχωριστό του ταλέντο στη ζωγραφική την οποία τελειοποίησε δίπλα στο μεγάλο δάσκαλο Κ. Μάνο.
Όπως αναφέρει ο Ν. Βουρλιώτης, εγγονός του Αβραάμ Αντωνάκου, η πρώτη παράσταση του μεγάλου αυτού καραγκιοζοπαίκτη ως θιασιάρχη έγινε στην οδό Υπαπαντής στον Πειραιά, στο θέατρο του Νίκα το 1943( Περιοδικό Νήμα,τ.7, της UNIMA ΕΛΛΑΣ ).

Από αυτό το μικρό και συμπαθητικό θεατράκι ξεκίνησε την περιπλάνησή και την καριέρα του από μάντρα σε μάντρα, από πόλη σε πόλη, από νησί σε νησί. Από τα Μανιάτικα στο Κερατσίνι, αργότερα στην παλιά Κοκκινιά και τη Δραπετσώνα κι από εκεί στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο τότε θέατρο Λουξ. Συνεχίζοντας θα οργώσει όλη την Ελλάδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Επτάνησα και Δωδεκάνησα.

Αργότερα θα ταξιδεύσει σε όλη την Ευρώπη [ Αγγλία, Γερμανία κ.α. ]. Το 1975 θα παίξει στην Αμερική και το 1978 σε πολλές πόλεις της Αυστραλίας. Το 1993 βραβεύτηκε σαν επίτιμο μέλος του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, από τον Σκάϊ 100,4. Το 1980 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, πράγμα που τον ανάγκασε να σταματήσει τις περιπλανήσεις του και να ασχολείται πλέον μόνο με την κατασκευή φιγούρας, σκηνικών και ρεκλάμας.

̋̋ Υπήρξε άριστος λαϊκός ζωγράφος, και η προσφορά του στα εικαστικά του Καραγκιόζη υπήρξε ανεπανάληπτη. Με μια μοναδική προσωπική γραμμή και αισθητική χρωμάτων επηρέασε πάρα πολλούς σύγχρονους καραγκιοζοπαίκτες στον τομέα της κατασκευής φιγούρας ̋̋, σύμφωνα με την άποψη του καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή ( Περιοδικό Ο Καραγκιόζης, τεύχος 11, Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών, 1998 ).

Ο σπουδαίος ζωγράφος Αβραάμ διακόσμησε πολλούς λαϊκούς χώρους, ταβέρνες και μαγαζιά. Οι φιγούρες, τα σκηνικά, οι ρεκλάμες και οι πίνακες του σε χαρτόνι, είναι σπάνιοι και δυσεύρετοι σήμερα και αποτελούν το καμάρι κάποιων λίγων φιλότεχνων συλλεκτών. Στις περιοδείες του ανά τον κόσμο, εκτός από πρόγραμμα Καραγκιόζη, έκανε και τον ταχυδακτυλουργό, με το ψευδώνυμο Mr Adams.

Τα σχέδιά  και οι φιγούρες που κατασκεύαζε  έγιναν περιζήτητα από τους συναδέλφους του  ακόμα και από εκείνους που σχεδίαζαν οι ίδιοι.

Ακατάπαυστα ζωγράφιζε μέχρι και την ημέρα που πέθανε.

Παρέα με τον Καραγκιόζη του ταξίδεψε σ’ όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Ο Αβραάμ εκτός από τις γνωστές κλασσικές κωμωδίες έπαιξε σε δικές του διασκευές και έργα όπως «Η Γκόλφω», «Ο Ερωτόκριτος» και άλλα.

Η αγάπη και η αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους του, τον έσπρωξαν να δημιουργήσει ένα τεράστιο αρχείο από την δράση όλων των συναδέλφων του, ιδιαίτερα εκείνων που δεν είχαν την τύχη ή τις γνώσεις να προβάλλουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Συνόδευε μάλιστα το αρχείο αυτό με δικές του πνευματώδεις σημειώσεις.

Ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα στο θέατρο σκιών, με τεράστια προσφορά για την οποία το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών τον τίμησε απονέμοντας του την τιμητική διάκριση του ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΜΕΛΟΥΣ.

Το περιοδικό Ο μπερντές του Καραγκιόζη, έτους 1998 ( έκδοση του 7ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου ), αφιέρωσε στη μνήμη του το πρώτο τεύχος του.

Μέχρι το θάνατό του στις 18 Φεβρουαρίου του 1998, τον συνάντησα δεκάδες φορές και φάγαμε στο ίδιο ταβερνάκι στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω, στα σύνορα με τον Κορυδαλλό, όπου και διέμενε. Οι εντυπώσεις μου άριστες, οι διηγήσεις του από τα ταξίδια του ακόμα ηχούν στα αυτιά μου.

 

<< Επιστροφή στους Έλληνες Καραγκιοζοπαίχτες