Κατασκευές

 


1) Σχέδια


2) Τεχνικές συμβουλές

2.α) Ο μπερντές
2.β) Το παίξιμο
2.γ) Η φωνή
2.δ) Η μουσική
2.ε) Η Φιγούρα
2.στ) Η "σούστα"
2.ζ) Τα σκηνικά

 

 

1. Σχέδια


Τα παρακάτω σχέδια προσφέρονται για όσους θέλουν να κατασκευάσουν φιγούρες

Μέγας Αλέξανδρος (σώμα μόνο)
Μέγας Αλέξανδρος (σώμα)

 

 

2) Τεχνικές Συμβουλές

 

2.α) Ο μπερντές

Ο ΜΠΕΡΝΤΕΣ ή σκηνή του Καραγκιόζη, αποτελείται από ένα καλά τεντωμένο μισοδιάφανο, άσπρο πανί - π.χ. ένα σεντόνι (που φωτίζεται από τη μεριά που παίζει ο Καραγκιοζοπαίχτης. Κανονικά το πανί αυτό τεντώνεται πάνω σ' ένα ξύλινο σκελετό που το σχήμα του μοιάζει σαν ένα Π με μια δεύτερη, οριζόντια γραμμή. Οι φιγούρες ακουμπάνε στην ράμπα, μια σανίδα πλάτους τριάντα (30) εκατοστών, με ηλεκτρικούς γλόμπους των 100W κάθε 30-40 εκατοστά, περίπου, στερεωμένη στο ύψος της δεύτερης οριζόντιας γραμμής του Π. Όλος ο μπερντές σκεπάζεται γύρω από το φωτισμένο πανί με σκούρα πανιά που μπορεί και να ζωγραφιστούν. Τα πόδια του Καραγκιοζοπαίχτη και των βοηθών του πατούν στο σανιδένιο πάλκο (δηλαδή ένα πάτωμα ή ένα χαμηλό τραπέζι). Αυτός είναι ο πιο πολύπλοκος αλλά οπωσδήποτε κι ο πιο σωστός τρόπος για να φτιάξετε έναν μπερντέ.

 

Να τώρα ένας πιο απλός
τρόπος:

Καρφώνουμε 4 καδρόνια και πάνω τους τεντώνουμε το πανί και το στερεώνουμε με καρφιά ή πινέζες στις άκρες. Φωτίζουμε τη σκηνή με ηλεκτρικούς γλόμπους 100W στερεωμένους σ' ένα σανίδι που ακουμπάει στο κάτω καδρόνι.

 

Ένας απλούστερος τρόπος να φτιάξετε ένα μπερντέ είναι να τεντώσετε ένα λευκό, λεπτό πανί (ένα σεντόνι για παράδειγμα), σ' ένα παράθυρο ή μια διπλή πόρτα. Όσο πιο καλά είναι τεντωμένο το πανί, τόσο πιο καθαρά φαίνονται οι φιγούρες. Φροντίστε οι παίχτες να είναι κρυμμένοι από τους θεατές, προσθέτοντας ένα σκούρο πανί πάνω και κάτω από τον μπερντέ. Φωτίζουμε από πάνω (και κάτω αν είναι εύκολο) με γλόμπους κρεμασμένους από ψηλά.

 

 

2.β) Το παίξιμο

Για να γίνεις «μάστορας του Καραγκιόζη» είναι απαραίτητο να είσαι βοηθός ενός φτασμένου καραγκιοζοπαίκτη για πολλά χρόνια.

Όχι μόνο για να μάθεις να κινείς τις φιγούρες, να μάθεις να ζωγραφίζεις, να κάνεις τις φωνές, αλλά κυρίως να αποστηθίσεις τα έργα.

Παρακολουθήστε  πως οι διάφοροι Καραγκιοζοπαίχτες κρατούν και κινούν τις φιγούρες. Προσπαθήστε να ακουμπάτε καλά τις φιγούρες στο καλά τεντωμένο πανί.

Έτσι θα είναι καθαρές και τα χρώματα ζωηρά.

Το πανί μπορεί να πιαστεί στο ξύλινο πλαίσιο με πινέζες, όχι από την μπροστινή μεριά αλλά από την πίσω

 

2.γ) Η φωνή

Η φωνή κάνει τον κάθε χαρακτήρα του θεάτρου σκιών να ξεχωρίζει. Προσπαθήστε να μιμηθείτε τις φωνές των βασικών ηρώων (Καραγκιόζη, Χατζηαβάτη, Κολλητήρια).

 

2.δ) Η μουσική

Η μουσική είναι επίσης σημαντικό μέρος μιας παράστασης.

Αν δεν σας βοηθά η φωνή σας δοκιμάστε να διαλέξετε διάφορα κομμάτια κι ένα CD. σίγουρα θα σας βοηθήσουν πολύ.

Η ένταση της φωνής είναι επίσης πολύ σημαντικό θέμα γι' αυτό φροντίστε να μιλάτε δυνατά και καθαρά.

Να θυμάστε: ο θεατής δεν βλέπει μόνο αλλά ακούει κιόλας την παράσταση σας.

 

2.ε) Η φιγούρα

Η ΦΙΓΟΥΡΑ γίνεται από χαρτόνι, δέρμα ή διαφανές πλαστικό.
Οι φιγούρες από δέρμα αγελάδας, βουβαλιού μοσχαριού ή καμήλας στην καλύτερη περίπτωση, είναι το υλικό που αρέσει να φτιάχνουν τις φιγούρες τους οι φτασμένοι – καλοί καραγκιοζοπαίχτες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούν και κάποιες δευτερεύουσες φιγούρες από χαρτόνι ή πλαστικό. Ειδικά οι φιγούρες από σκαλιστό χαρτόνι, είναι εξίσου σημαντικά έργα τέχνης.

Εσείς παιδιά καλό είναι να ασχοληθείτε με το πλαστικό που είναι κι ο ευκολότερος τρόπος να γίνουν οι φιγούρες.

Ακολουθείστε τις οδηγίες που σας δίνουμε παρακάτω και σίγουρα θα φτιάξετε τις πρώτες ΔΙΚΕΣ σας φιγούρες:

Κόψτε, με ένα ψαλίδι ή έναν κόφτη (κοπίδι) ένα κομμάτι ίσιο – διαφανές πλαστικό. Αν δεν βρείτε στο εμπόριο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικό από ένα παλιό λεκανάκι, ή ταπερ της κουζίνας. Ακόμα και μια παλιά ημι-διάφανη λεκάνη.

Με μαύρο μαρκαδόρο οινοπνεύματος, ζωγραφίστε το περίγραμμα τους πάνω στη πλαστικό

Με χρωματιστούς μαρκαδόρους οινοπνεύματος, βάφετε ανάλογα.
Για το συνδυασμό των χρωμάτων ρίξτε μια ματιά σε βιβλία με ζωγραφιές, ίσως σας βοηθήσουν να διαλέξετε τα χρώματα που χρειάζεστε.
Παρατηρείστε στην ιστοσελίδα μας πόσο διαφορετικά χρώματα μεταχειρίζεται ο καραγκιοζοπαίχτης στις φιγούρες του.

Αν τα χρώματα δεν σας ικανοποιούν ή αν κάνετε λάθος, μπορείτε να καθαρίσετε την ζελατίνα εντελώς, χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε ασετόν ή βενζίνη.

Τώρα που έχουμε την φιγούρα ζωγραφισμένη πάνω στο πλαστικό, δεν μένει τίποτα άλλο παρά να την κόψουμε (με ψαλίδι ή κοπίδι) και να προσαρμόσουμε τα διάφορα κομμάτια τους με διπλόκαρφα ή τσαγκαράδικα τρούκς

Αν δεν τα καταφέρνετε, μπορείτε να παραγγείλετε με e-mail να σας στείλουμε το σετ με τις 9 φιγούρες.

Πάντως έχει μεγάλη αξία να φτιάξετε ΜΟΝΟΙ σας, μια εντελώς δική σας φιγούρα και είναι καλύτερα να αρχίσετε σχεδιάζοντας με μολύβι το περίγραμμα της πάνω σε χαρτόνι. Μετά μεταφέρετε το σχέδιο στην ζελατίνα.

 

2.στ) Η "σούστα"

Η σούστα είναι το εργαλείο που κινεί την φιγούρα.

Αποτελείται από μια λεπτή μεταλλική βέργα που στο ένα άκρο έχει μια λαβή (για να μη γλιστράει στο χέρι και στην άλλη άκρη ένα απλό μηχανισμό σαν το μεντεσέ της πόρτας, που επιτρέπει έτσι στη φιγούρα να γυρνάει και από τις δύο πλευρές.

Στην εικόνα βλέπετε επαγγελματικές φιγούρες, ενώ στο σκιτσάκι δείτε απλούς τρόπους να φτιάξετε μια ερασιτεχνική φιγούρα

 

 

2.ζ) Τα σκηνικά

 


Τα σκηνικά παίζουν μεγάλο ρόλο γιατί ορίζουν τον χώρο που θα δοθεί η παράσταση και... ομορφαίνουν το μπερντέ.

Μπορούν να ζωγραφιστούν σε πανί, χαρτί ή πλαστικό.

Να ένα Σαράι και μια Καλύβα σχεδόν έτοιμα. Δεν μένει παρά να τα τυπώσετε σε μεγέθυνση και να συμπληρώσετε τα χρώματα (με μαρκαδόρους οινοπνεύματος. Έπειτα, πρέπει να τα στερεώσετε πάνω στο πανί, από την μεριά που παίζουν οι φιγούρες.

Καρφιτσώστε τα καλά τεντωμένα πάνω στο πανί του μπερντέ.


 

 

 

 

Αν κάνετε δικό σας καλύβι ή σαράι μπορείτε να πάρετε ιδέες και από τα αντίστοιχα σκηνικά από τις φωτογραφίες της ιστοσελίδας,  ή ακόμη από σπίτια, που υπάρχουν γύρω σας.

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Πάνος Καπετανίδης

 

 

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, ή κατά παράφραση, ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη, (και πάντως με την αναφορά προέλευσης) Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου πού ισχύουν στην Ελλάδα.