Χαρακτήρες
του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών

Από τα βιβλιαράκια του Αντώνη Μόλλα, που εξέδωσε η κόρη του Αρετή Μόλλα-Γιοβάνου που δίνονται μαζί με πολύ όμορφες έγχρωμες φιγούρες και μικρές παραστάσεις.

 

Καραγκιόζης

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

Είναι τέλειος τύπος ανθρώπου του λαού. Ευφυολόγος, τραγουδιστής, καλόκαρδος, πατριώτης, πολιτικός, ετοιμόλογος, ερωτιάρης. Πότε είναι πλούσιος, πότε φτωχός, πότε κάνει τον κουτό, πότε τον παλικαρά. Είναι ο τέλειος τύπος Ρωμιού. 'Όπου θέλεις τον βρίσκεις.

Διαβάστε περισσότερα για τον Καραγκιόζη

 

Χατζηαβάτης

ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ

Κόλακας όσο λίγοι. Τύπος αδύνατου χαρακτήρα, δειλός και πονηρός σε αφάνταστο βαθμό. Πάντα αχώριστος με τον Καραγκιόζη.

Διαβάστε περισσότερα για τον Χατζηαβάτη


 

ΠΙΤΣΙΚΟΚΟΣ

Είναι το μικρότερο παιδί του Καραγκιόζη. Μιλάει μπεμπεκίστικα με το "λ".

 

 

ΚΟΠΡΙΤΗΣ

Είναι το μεσαίο παιδί του Καραγκιόζη και όλη η οικογένεια απορεί πως παχαίνει χωρίς να τρώει.

 

 

ΚΟΛΛΗΤΗΡΗΣ

Είναι το μεγάλο παιδί του Καραγκιόζη. 'Έξυπνος και εφευρετικός σαν τον πατέρα του. 'Ένας Καραγκιόζης υπό κατασκευή και εξέλιξη.

 Διαβάστε περισσότερα για τα ΚολλητήριαΑΓΛΑΪΑ

Είναι η γυναίκα του Καραγκιόζη. Πάντα υπομονετική με τα καμώματα του άντρα της και πάντα έγκυος.

Βεζυροπούλα
ΒΕΖΥΡΟΠΟΥΛΑ

Σύμβολο ομορφιάς και γυναικείας καπατσοσύνης, αντικείμενο έρωτα και φυσικά το μήλο της έριδος

 

 
Διαβάστε περισσότερα για τους γυναικείους χαρακτήρες

 

Σιορ Διονύσης


ΣΙΟΡ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

Ζακυνθινός απο παλιά αρχοντική οικογένεια ξεπεσμένη. Τύπος δανδή. Πάντοτε όμως αποτυγχάνει στους έρωτές του και τις περισσότερες φορές τρώει ξύλο.

Διαβάστε περισσότερα για τον Σιορ ΔιονύσιοΟμορφονιός ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ

Το αντίθετο του ονόματός του. 'Ασχημος με τεράστιο κεφάλι και μύτη. Μικροσωμος με κοντά πάδια. 'Εχει την ιδέα άτι είναι ωραίος και κοροϊδεύει τους άσχημους. Σατυρίζει τους πετυχημένους (δήθεν) της κάθε εποχής που μιλάνε με ουί με γιές ή με γιαβάλ.

Διαβάστε περισσότερα για τον Μορφονιό

 

Μπαρμπα-Γιώργος ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΩΡΓΟΣ

Είναι ο τέλειος τύπος του βουνίσιου χωριάτη του Ρουμελιώτη. ' Άνθρωπος δυνατός, τίμιος. ηθικός, πολύ αγαθός. Του αρέσει το τζάμπα και έχει μεγάλη μανία να παντρευτεί. Ο Καραγκιόζης γνωρίζοντας όλα αυτά τον μπλέκει πολλές φορές εκμεταλλευόμενος την αγαθότητά του. Χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη φωνή του και η μιλιά του με βλάχικους ιδιωματισμούς.

Διαβάστε περισσότερα για τον Μπαρμπαγιώργο

 

Σταύρακας
ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ

Κουτσαβάκη, ψευτοπαλληκαράς, σερέτης τύπος, ψειριώτης της παλιάς Αθήνας. Ενώ είναι άψιλος κάνει τον παραλή. Ποτέ δεν εννοεί να υποχωρήσει, αν και πάντοτε τρώει ξύλο της χρονιάς του. Είναι ο δημιουργός του μοντέρνου λεξιλόγιου.

Διαβάστε περισσότερα για τον Σταύρακα
Διαβάστε περισσότερα για τους Έλληνες χαρακτήρες

 

Σολωμός ΣΟΛΟΜΟΣ - ΕΒΡΑΙΟΣ - (ΧΑΧΑΜΙΚΟΣ)

Εβραίος της παλιάς εποχής. Σπιτονοικοκύρης του Καραγκιόζη. Πιεστικός στην είσπραξη των ενοικίων, φοβάται το δικαστήριο και φυσικά και τους καβγάδες. Δεν εισπράττει το Σάββατο κι ο Καραγκιόζης του λέει πως Θα τον πληρώσει μόνο Σάββατο. ' Έχει χαρακτηριστικά μακρόσυρτη ομιλία με πολλές ισπανικές λέξεις.

Διαβάστε περισσότερα για τον ΕβραίοΠασάς


ΒΕΖΙΡΗΣ

Αφέντης του σαραγιού διορισμένος από τον Σουλτάνο.
Βελιγκέκας
ΒΕΛΙΓΚΕΚΑΣ

Δερβέναγας. Είναι ο παλικαράς του σαραγιού ή μάλλον ο εκτελεστής του νόμου. Ενώ πολλές φορές κακομεταχειρίζεται τον Καραγκιόζη κατά βάθος τον φοβάται για την πονηριά του. Μόνο ο Μπάρμπα Γιώργος τα βάζει με τον Βελιγκέκα και πολλές φορές τον δέρνει.
Διαβάστε περισσότερα για τους Τούρκους και για λοιπούς, δευτερεύουσας σημασίας, χαρακτήρες

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, ή κατά παράφραση, ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη, (και πάντως με την αναφορά προέλευσης) Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου πού ισχύουν στην Ελλάδα.